KEDVES CÉGES ÜGYFELEK, SPORTEGYESÜLETEK, SZERVEZETEK!

Csoportos, helyszínen végzett mintavétellelt a továbbiakban is vállalunk.

 

Ajánlatkéréshez kérjük töltse ki a felugró ablakban (pop-up alblakot engedélyezni kell) megjelenő adatokat.

Tájékoztató

KEDVES BETEGEINK!

Sajnálattal közöljük, hogy "A Kormány 433/2020. (IX. 18.) Korm. rendelete a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról" rendelkezéseinek nem tudunk eleget tenni, ezért jelenleg szüneteltetjük a helyszíni (az ügyfél otthonában) végzett SARS COVID-19 mintavételeket. 

Megértésüket köszönjük!

Mi a COVID-19 PCR vizsgálat?

A PCR-vizsgálat a koronavírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a koronavírus jelen van-e a légutakban. Az általunk használt COVID-19 koronavírus PCR már alacsony (5 darab RNS) koronavírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni. PCR vizsgálatot csak a beteg otthonában végzünk járványügyi biztonsági okok miatt, maximális biztonságú védőfelszerelésben.

Negatív COVID-19 teszt-eredmény esetén, érdemes a COVID tesztet 48-72 óra múlva megismételni, hogy csökkentsük a hamis negatív eredmény valószínűségét.

Pozitív COVID-19 eredmény esetén értesíteni kell a páciens háziorvosát és az NNK-t (Nemzeti Népegészségügyi Központot, (jarvany.titkarsag@nnk.gov.hu), annak eldöntése érdekében, hogy további ellátása hogyan történjen. További intézkedés céljából az eredeti mintát és a nukleinsav izolátumot az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába továbbítják megerősítő vizsgálat céljából. Erről előzetesen írásbeli értesítés történik a virologia@nnk.gov.hu e-mail címre.

A friss COVID-19 fertőzés kizárásához 48 óra különbséggel vételezett második légúti minta vizsgálatára is szükség van.

A vizsgálat menete:

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a koronavírust az orr nyálkahártyájából vett mintából. Ehhez a vizsgált személy orr- és garatnyálkahártyájából egy mintát veszük egy mintavevővel, ami egy fültisztító pálcikára hasonlít. A COVID-19 mintát egy tárolócsőbe helyezzük, amely egy további biztonsági, orvosi mintatárolásra alkalmas csomagolásba kerül

A COVID-19 mintát mikrobiológiai laboratóriumban vizsgáljuk, és a koronavírusok ribonukleinsavát (RNS) polimeráz-láncreakcióval (PCR) keressük. Amennyiben találunk RNS-t, azzal bizonyítjuk a koronavírus jelenlétét. A mintákat szakemberek elemzik ki, a legmodernebb eszközökkel felszerelt laboratóriumi körülmények között. A folyamat során kizárólag CE jeles, az európai szabványoknak megfelelő, regisztrált és validált termékeket használunk. 

 

Mintavétel:

A minta minőségének szempontjából felső légúti COVID -19 minta esetén legelőnyösebb a reggeli mintavétel, mielőtt a beteg ételt vagy italt fogyasztott volna.

 

A hatékonyságot növeli, ha a beteg a mintavétel előtti 8-12 órában nem eszik-iszik, nem dohányzik, fogmosást és szájtoalettet nem végez. Szintén fontos a minta minőségének szempontjából, hogy orrtörlet vételekor a mintavevő pálcát magasan fel kell vezetni az orrüregbe. A mintavételhez frissen kibontott, száraz mintavételi pálca használandó.

A mintavétel ritka esetekben kellemetlen lehet, öklendezéssel járhat, nagyon ritkán fájdalmas is lehet rövid ideig (néhány másodpercig). A vizsgálat közben a fej hirtelen mozdításától tartózkodni kell, mert a mintavevő eltörhet. Ez a jelenség csak nagyon ritkán következik be, a COVID-19 mintavevőt ilyenkor csipesszel lehet csak eltávolítani, ami kisebb kellemetlenséget okozhat.

 

Az orr -és garat nyálkahártya a dörzsölés hatására átmenetileg vérezhet.

Amennyiben a páciens véralvadásgátlót vagy trombocita aggregációt gátló gyógyszert szed, a mintavétel előtt jelezze azt. Ha a páciensnek rendszeresen visszatérő orrvérzése van kérjük, hívja fel erre a COVID-19 mintavevő egészségügyi szakember figyelmét, illetve az orvosnak jelezze ezt a mintavétel előtt.

*A mintavételi pálca segítségével nyálkahártya-törletet veszünk a felső garat ívekről.

*Ezután a garatpálcát belemossuk a Stabilizáló Inaktiváló Médiumba, körülbelül 10 másodpercig tartó forgó mozdulattal, majd letörjük a pálca kilógó szárát.

* A másik mintavételi pálcával az orrnyálkahártya felszínéről veszünk törletet, az orrsövénnyel ellentétes oldalon, rotáló mozgást végezve.

*Ezután a pálcát belemossuk a már előzőleg is használt csőbe, 10 másodpercig tartó forgó mozdulattal, majd letörjük a pálca kilógó szárát.

A levett mintát tartalmazó csövet a kupakkal szorosan le kell zárni. A minta az elszállításáig, de legfeljebb 7 napig szobahőmérsékleten tárolható.

 

Leletküldés:

 

A pozitív esetekről azonnal megkíséreljük telefonon értesíteni a beteget. Az írásos leletet rendelőnk kapja vissza, de lehetőség van regisztráció után

Jelentési kötelezettségeink:

Jelenleg az egyéni, helyszíni mintavétel szünetel.

Egyéni COVID-19 PCR vizsgálatra jelentkezés Szegeden

Kérjük olvassa el az alább található tájékoztatót. A mintavétel a beteg otthonában történik.

©2019 by fridamed.hu.  |      személyre szabott fájdalomcsillapítás    |      +36 30 999 6376